Wanneer zet ik Lean of Six sigma in?

Staat u nog aan het begin van het proces verbeteren? Bent u zich nog aan het oriënteren welke methode voor uw organisatie geschikt is? Dan is het belangrijk om, nog voordat u proces verbeter technieken gaat vergelijken, eerst uw eigen organisatie onder de loep te nemen. Het is namelijk uw organisatie, en dan vooral de volwassenheid daarvan, die bepaald welke techniek u de beste resultaten zal opleveren. U kunt natuurlijk direct de meest complexe techniek binnen uw organisatie optuigen maar in veel gevallen zal dat lijken op het met een kanon doodschieten van een mug. De mug is dood, maar de schade aan uw huis is onherstelbaar.

Om te bepalen welk process improvement techniek u het beste kunt inzetten, moet u uw organisatie beoordelen. Bestaat uw organisatie uit soepel lopende, herhaalbare processen en is uw doel om de productiviteit verder te verhogen? Kies dan vooral voor een complex programma zoals Six Sigma. Uw organisatie kent het klappen van de Proces Verbeter Zweep al een beetje en kan zelfstandig processen uit voeren zonder al te veel issues. Het laaghangende fruit is al eerder geplukt en men is er klaar voor om op de ladder ook het hoger hangende fruit te plukken.  De stap van herhaalbare processen naar meetbare processen is zeker haalbaar en dat is toch wel een vereiste voor de Six Sigma aanpak.

Bestaan uw processen echter uit dagelijkse hectiek en chaos en bent u blij als al het werk dit keer wel op tijd af was? Dan heeft u (nog) niet zoveel aan de Six Sigma instrumenten. Dus leg dat kanon weg en rol een tijdschrift op om die mug uit uw woning te verwijderen.  Wat u nodig heeft, is een organisatie die leert om logisch na te denken over de dagelijkse gang van zaken. Een organisatie die de werkzaamheden kan benoemen, inzichtelijk kan maken en aansluitend kan analyseren met behulp van enkele simpele, maar o zo effectieve instrumenten. Instrumenten gebaseerd op het meest krachtige element binnen uw organisatie… het gezond verstand van uw medewerkers!

Onderstaand process maturity model laat heel goed zien in welke situaties u kiest voor Lean, Six Sigma, of een combinatie daarvan. Want eigenlijk kunt u Six Sigma niet meer los zien van Lean. Logisch nadenken is niet iets wat je overboord zet op het moment dat Six Sigma aan boord komt. Het is iets wat, na een periode LEAN, geborgd zit in het DNA van uw organisatie.

Process maturity model icm Lean Six Sigma
Process maturity model icm Lean Six Sigma

 

Heeft u hulp nodig bij het bepalen van de proces volwassenheid van uw organisatie? In volgende artikelen zullen wij dieper in gaan op dit onderwerp.