Value Stream Management

Value Stream Management is een principe uit de hoek van Lean Management en Agile die helpt bij het bepalen van de waarde die geleverd wordt ten opzichte van de moeite die gedaan wordt en de resources die verbruikt worden. In plaats van dat er alleen focus is op de producten die worden opgeleverd (bijvoorbeeld IT systemen en Apps) wordt er ook gekeken naar het end-to-end proces dat deze producten gebruikt.

In plaats van uitsluitend focus te hebben op het verbeteren van een product met aanvullende features of diensten ligt de focus bij Value Stream Management ook op het verbeteren van het proces, de Value Stream, waarin het product wordt gebruikt. Vaak wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen Operational Value Streams en Development Value Streams. Operational Value Streams zijn de transactionele processen die uiteindelijk waarde leveren aan de eindklant. Development Value Streams, vaak ook bekend als Product Teams, zijn verantwoordelijk voor de producten en diensten (solutions) die in de Operational Value Streams worden gebruikt of verbruikt om waarde te creëren voor de eindklant.

Het principe van Value Stream Management is dat door alle niet waarde toevoegende activiteiten uit de Operational Value Streams te elimineren de medewerkers uit deze Operational Value Streams zich meer kunnen focussen op de kwaliteit van het product of dienstverlening. Daarnaast kunnen ze ook betrokken worden bij de innovatie van de producten of diensten die ze gebruiken. De tijd die men overhoudt door geen “niet waarde toevoegende activiteiten” meer uit te voeren wordt dus gestoken in product innovatie. Dit wordt ook wel de “feedback loop” genoemd.

Een aanvullende gedachte hierbij is dat de werknemers die in het proces werkzaam zijn, en dus die de producten of diensten gebruiken, een waardevolle bron van kennis zijn. Kennis die van toegevoegde waarde is, bij het verder ontwikkelen van bestaande producten en diensten, of het bedenken van nieuwe producten of diensten. Deze werknemers kunnen worden gezien als de interne klant van de Development Value Streams die producten creëren.

Door tijd in Operational Value Streams vrij te spelen en meer gebruik te maken van de expertise van deze medewerkers kan een bedrijf blijven innoveren zonder te hoeven investeren in aanvullende resources. Organisaties die het principe van Value Stream Management verregaand doorvoeren, nemen vaak uiteindelijk de stap om Product Teams (Development Value Streams) te integreren in de Operational Value Streams. Hierbij kan de kennis van de medewerkers beter worden benut en innovatie worden versneld.