De SIPOC, vaak verguisd, maar eigenlijk best wel nuttig!
Dit artikel is onderdeel van een drieluik over de SIPOC:
Deel 1: Het verborgen nut van de SIPOC
Deel 2: Hoe maak je een SIPOC
Deel 3: Hoe kan de SIPOC waardevol zijn
Download gratis SIPOC template:
Vrijwel iedereen die weleens een Lean Six Sigma training heeft gevolgd, ongeacht het niveau, heeft kennis gemaakt met de SIPOC. Een simpele oefening die vaak al in één van de eerste lessen de revue passeert. Vaak een klein stukje theorie gevolgd door een praktijkoefening om even lekker op gang te komen.
Van alle theoretische Lean Six Sigma studenten is er maar een klein percentage dat vervolgens ook actief in de weer gaat met het behalen van hun praktijkcertificering. Deze praktijkcertificering bestaat vaak uit het uitvoeren van één of meerdere projecten. Deze projecten moeten aan bepaalde criteria voldoen om mee te tellen voor de praktijk certificering. Eén van deze criteria is dat er een reeks verplichte Lean Six Sigma tools moet worden gebruikt om in aanmerking te komen voor certificering. In dat rijtje staat vrijwel altijd ook de SIPOC vermeld.
De SIPOC wordt dan ook vaak gemaakt in één van de eerste twee fases van het project door de studenten. Al dan niet mooi grafisch wordt één en ander uitgeschreven en aan de beoordelaars getoond. Als je echter aan het einde van het project terugkijkt, of nog eens door de algehele documentatie loopt valt heel vaak op dat de SIPOC wel gemaakt is, maar eigenlijk bijzonder weinig heeft bijgedragen aan de voortgang of het eindresultaat van het project. Vraag je het de studenten persoonlijk dan hoor je vaak dat de SIPOC een “check the box” exercise is die helpt om de benodigde punten te scoren voor de certificering, maar eigenlijk verder weinig heeft toegevoegd.
Wat mij betreft falen veel Lean Six Sigma trainers dan ook om het nut (of zelfs de noodzaak) van de SIPOC uit te leggen aan hun studenten. Natuurlijk wordt er uitgelegd hoe de SIPOC gemaakt dient te worden, maar wat je er mee kan… wordt vaak overgeslagen, vergeten, of samengevat in een enkele zin. Tijd, om daar eens verandering in aan te brengen!
Wat is een SIPOC eigenlijk?
De SIPOC is een simpele exercitie die je eigenlijk aan het begin van elk Lean Six Sigma project zou moeten uitvoeren. Correct uitgevoerd levert de SIPOC je alle basale informatie op over het proces dat je wilt gaan verbeteren. Het principe van een proces is dat er een set activiteiten wordt uitgevoerd die een input transformeren in een output. De SIPOC brengt juist deze elementen (input, processtappen en output) globaal in kaart. Dit zou je moeten helpen bij het uitvoeren je Lean Six Sigma project maar vaak stopt het gebruik van de SIPOC na het in kaart brengen van deze elementen. De informatie die met de SIPOC wordt verzameld wordt vaak terzijde gelegd als het project echt op gang komt en dat is zonde. De SIPOC tool kan een simpele kickstart zijn voor je project, je helpen de scope te bewaken en ervoor zorgen dat de juiste mensen aan je project bijdragen. Ook wordt de SIPOC vaak gebruikt, binnen Agile Transformaties, voor het identificeren van Value Streams en het opzetten van Value Stream Teams.
Ik leg je graag uit hoe, maar laten we met de basis beginnen. Lees daarvoor het artikel ‘Hoe maak je een SIPOC’.
Lees verder over de SIPOC in één van de volgende artikelen:
Deel 2: Hoe maak je een SIPOC
Deel 3: Hoe kan de SIPOC waardevol zijn