Heb ik alle belts nodig?

Wie de opkomst van Six Sigma heeft gevolgd, heeft altijd geleerd dat er een duidelijke scheiding is tussen de werkzaamheden als het op proces verbeteren met Six Sigma aankomt. Binnen deze verbetertechniek wordt geschermd met titels als Champion, Master Black Belt, Black belt Yellow Belt en nog wat kleurstellingen. Elke kleur heeft zijn eigen aandachtsgebied en verantwoordelijkheid en pas vanaf Black Belt (en bij hele simpele projecten vanaf Green Belt) mag men een project of programma leiden. Deze structuur wordt bij vrijwel elke training als basis bij de studenten naar binnen gestampt. Je kan je echter afvragen waarom dat nu precies gebeurt.

Als het op proces verbeteren aankomt is er bijna niets zo belangrijk als kennis! Kennis van de methodieken en instrumenten die noodzakelijk zijn om te meten, analyseren, verbeteren en te controleren. Nu zou een titel als Black Belt garant moeten staan dat de betreffende persoon een training (incl. examen) succesvol heeft afgelegd en dus beschikt over die benodigde kennis. Maar is dat wel zo? Heb je genoeg aan instrumenten en methodieken of heb je nog meer nodig…

Proces kennis, Business sense, change management. Ik noem zomaar eens een aantal elementen op die heel veel invloed hebben op het uiteindelijke resultaat van een verbeter traject. Elementen die bij veel Six Sigma trainingen niet of nauwelijks worden benoemd, laat staan onderwezen. Een goede Six Sigma opleiding gaat dus verder dan instrumenten benoemen en uitleggen, maar neemt ook deze “randzaken” in het lesprogramma op.

Een ander elementair onderdeel van een succesvol verbeter traject is Toepassen! Boekenwijsheid is leuk om indruk te maken op andere studenten, maar zal in de praktijk weinig indruk maken. In de praktijk wordt afgerekend op resultaat. Op wat je doet, in plaats van wat je te vertellen hebt. Een goede Six Sigma trainer legt niet alleen de instrumenten uit, maar geeft aan de hand van praktijkvoorbeelden, liefst geënt op de werkomgeving van de student, duidelijk aan hoe die instrumenten moeten worden toegepast en in welke situaties.

Om nog even terug te komen op de 1e alinea. Een Six Sigma titel staat dus niet garant voor succes. Een Yellow Belt (één uit de lagere regionen) kan veel betere resultaten bereiken omdat hij / zij veel beter in staat is om toe te passen! Meer inzicht heeft in de processen, communicatief vaardiger is, of simpelweg het probleem beter begrijpt. Zonder alle boekenwijsheid, maar met vaardigheden en logisch nadenken kunnen veel problemen namelijk ook worden opgelost.

Is een Six Sigma training dan overbodig? Zeker niet! Heb je de basisproblemen binnen je organisatie opgelost en wil je die extra stap naar Operational Excellence zetten? Dan is een opleiding naar Black Belt zeker van toegevoegde waarde voor die Yellow Belt die het principe van probleem oplossen al kent!